dissabte, de gener 15, 2005

Per fi aterrada

Fa dies que he arribat i encara no sé com funciona ben bé la vida aquí, tot i que cada dia descobreixo coses noves. El primer que vaig veure és que la gent es treu les sabates per entrar a casa i a dins va descalç o amb sabatilles i encara que vagis a casa d’una altra persona ho has de fer. També que els nens al hivern, van a l’escola amb un mono d’anar a esquiar que aquí es diu “overall” i amb uns pantalons de plàstic que hi van a sobre.

En aquesta ciutat hi ha gent de tot el món: catalans, mexicans, colombians, italians, eslovacs, txecs, alemanys, belgues, holandesos, austríacs, americans, australians, indis, lituans, xinesos... i hi ha un munt de suecs, però són bastant tancats. Els que munten les festes més grans i la lien sempre són per suposat italians, espanyols i portuguesos, que són els que aquí tenen més mala fama, i amb raó.

Els bars obren bastant aviat, però depenent del bar s’obre més aviat o més tard. A tot arreu està prohibit fumar (sobretot a partir de Juliol d’aquest any), només es pot fumar al carrer. El que s’han inventat els suecs són unes bossetes amb tabac a dins, que pot ser de varis gustos i se la posen sota el llavi. L’efecte d’aquesta bosseta dura unes dues hores, llavors ja no han de sortir a fumar.

Les drogues també estan molt mal vistes i per tant no en prenen. L’alcohol només es pot beure a casa, o sigui tu no pots entrar en un bar amb beguda de fora i tampoc pots sortir del bar amb el got, l’has de deixar a dins, perquè si ho fas el bar pot perdre la llicència per donar begudes alcohòliques.

A Linköping hi ha tres o quatre bars que són els més famosos i on van els estudiants, que són:

Herrgår'n: el tinc al darrera del bloc on visc. Obre cada dia a les 10 fins la 1 i els divendres i els dissabtes fins les 3. Aquest té 2 plantes. A la de baix hi ha el guarda-roba i una sala tipus pub anglès amb sofàs i taules i una barra. A la planta de dalt hi ha una pista de ball petitona, dues barres, una per cocktails i una per la resta de begudes, i una sala també amb taules per seure, on normalment s’hi fan sopars.

Flamman: està al barri de Flamman, tal com indica el nom. Obre cada dia em sembla, però no sé l’horari perquè encara no hi he anat però m’han dit que està molt bé. Els dimecres toca un grup de jazz en directe i també hi pots anar a sopar. Aquest és més per anar tranquils.

BK: està al centre de Linköping. Hi he passat per davant però no hi he anat encara. M’han dit que també està molt bé, que els suecs i sueques que hi van estan de molt bon veure. Semblava gran i també obren cada dia.

HN: és la casa de les nacions. A Suècia és típic tenir organitzacions estudiantils anomenades nacions, llavors en aquest edifici cada nació hi té una sala i s’hi poden organitzar festes privades o festes grans. També hi ha discoteca, bar i restaurant. Aquí és on ens faran el sopar de benvinguda el dia 4 de Febrer.

En aquesta ciutat hi ha alguna cosa per visitar, però no gaires, ja que la major part de la ciutat són cases, o sigui àrees residencials.
El que es pot visitar és la Catedral de Linköping, el centre de la ciutat que està ple de botigues, un mercat molt petit també al centre, Gamla Linköping que és un carrer en el que s’han conservat les cases i costums antics, el llac Roxen que deu ser unes 10 vegades o més l’estany de Banyoles; l'IKEA i la resta de grans superfícies que hi ha per aquí. El museu dels avions, l’aquari...

Jo encara no he visitat tot això però espero tenir temps per fer-ho tot en els sis mesos que m’estaré aquí.